PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie

  …….ik ben ingesloten en zie geen uitweg meer. (Psalm 88: 9b)
 
Zwart als de nacht….
 
Somber en grauw kunnen de dagen zijn in dit jaargetijde. Dagen waarin we misschien het liefst op bed zou blijven liggen. De gordijnen dicht. Je bent er even niet. Sommige mensen voelen zich bijna dagelijks zo. Ook als de zon schijnt zo. Het is donker in hun leven. Een en al treurnis. Soms zouden ze er wel niet meer willen zijn. Dat is Psalm 88.
 
Psalm 88 is de meest treurige van alle psalmen. Geen hoopvol woord, geen sprankje licht. Negentien verzen met alleen maar jammerklachten. Hier is iemand aan het woord die geen uitweg meer ziet. Een vluchteling in een zinkend bootje, midden op zee. Iemand die opgepakt is om te worden geëxecuteerd. Jezus, hangend aan het kruis. Alleen maar pijn: zinloos en nutteloos, heel dit bestaan. Het is nacht, niemand om je heen, de angst grijpt je naar de keel. En er gebeurt niets. Psalm 88 is een lied van een mens in de allerdiepste nood.
 
Het bijzondere: deze psalm staat in de Bijbel. Tussen al die andere psalmen: lofliederen, dankliederen, leerdichten, enz. Deze allerdonkerste van alle psalmen staat er tussen en hoort er dus ook bij. Als je je soms zo voelt en het leest, mag weten dat je niet de enige bent. Er waren al anderen vóór jou (minstens één), die dit ook hebben ervaren. En er zullen denk ik ook nog heel wat volgen.
 
Natuurlijk wens je niemand zo’n diepe eenzaamheid toe. Maar het is er wel, en soms kun je het niet meer wegduwen. Laat het dan maar komen, over je heen spoelen als de golven van de zee. Roep het uit, schreeuw desnoods. En sta dan op.
 
ds. Coos Boomsma
 

terug
 
 

Laatste zondag kerkelijk jaar
datum en tijdstip 26-11-2017 om 9.30 uur
meer details

GGG, Geloven met Petrus
datum en tijdstip 27-11-2017 om 19.45 uur
meer details

kerkenraad (begroting)
datum en tijdstip 28-11-2017 om 19.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.