PKN
Protestantse Gemeente Koudum
 
Meditatie Meditatie

De oprechte zal zijn gelaat aanschouwen (Psalm 11 vers 7)
 
Geloven is zien
 
Geloven in God is tegenwoordig een hachelijke onderneming. Velen beschouwen je als ouderwets en sommigen zien gelovigen zelfs als een gevaar voor de samenleving. Maar wie ís de God van de Bijbel, de God waarin wij geloven?  De God van de Bijbel heeft gerechtigheid lief, staat er in het eerste deel van vers 7. Hij is een God die rechtvaardig is, een liefhebber van het recht. Het recht van de sterkste? Nee, het recht van de onderdrukte en zwakke. Geloven in de God van de Bijbel betekent daarom proberen zelf recht te doen. Dan ben je een rechtvaardige. En dan krijg je zijn aangezicht te zien! De oprechte zal zijn gelaat aanschouwen, staat er in het tweede deel van vers 7.
 
God zien, wie zou dat niet willen? Maar dat kan toch niet? Geen mensenogen heeft hem gezien, wordt ons op verschillende plaatsen verzekerd. Nu staat er ook niet ‘God zien’, maar ‘zijn gelaat aanschouwen’. Je krijgt zijn gezicht te zien. Als twee die elkaar aankijken. Waar gebeurt dat, mensen die elkaar in de ogen zien? Dat zie je bij geliefden! Geliefden kunnen, de tijd vergetend, elkaar aankijken. Opgaan in elkaars gezicht, verzinken in elkaar. Zó zal de oprechte het gezicht van God zien.
 
Tijdens mijn ochtendritueel, mediterend over deze regel, doemde het beeld van de fontein bij het Leeuwarder station voor mijn geestesoog op. Twee witte kindergezichten, onschuldig en intens, kijken elkaar aan, zijn verdiept in elkaar. Een kwetsbare nevel beschermd hun twee-zaamheid. ‘Liefde’ (Love), zo heeft de Catelaanse kunstenaar Jaume Plensa zijn schepping genoemd. God wordt hierin zichtbaar. Krachtig en kwetsbaar.
Geloven, een hachelijke onderneming. Maar iets mooiers is er niet!  
 
ds. Coos Boomsma

terug
 
 

kerkdienst
datum en tijdstip 24-06-2018 om 9.30 uur
meer details

Diaconie
datum en tijdstip 26-06-2018 om 20.00 uur
meer details

DB
datum en tijdstip 03-07-2018 om 19.30 uur
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.